Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı

Programa Başvur

Programın Tanımı


2010 yılında kurulan İstanbul Gedik Üniversitesi'nin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü en eski bölümlerdendir, hem eğitim hem de araştırma konularında önemli katkılar sağlamıştır. Bölüm, farklı disiplinlerden gelen öğretim üyeleri ve yardımcıları ile sürekli olarak büyümekte ve gelişmektedir. Bu nedenle, bölümün verdiği mühendislik eğitimi 2020 yılında Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilmiştir.

Bölüm, yıllar içinde kazandığı deneyim ve bilgi birikimini Yüksek Lisans Eğitimi ile daha da ileriye taşımayı hedeflemektedir. Bu sayede, ülkemiz ve dünya genelinde yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve yayılmasına katkıda bulunabilecek, malzeme tasarımı, imalat, analiz ve sentez konularında uzmanlaşmış araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, akademik ve endüstriyel alanlarda uzmanlaşmış profesyonellerin yetişmesine odaklanmıştır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı, malzeme bilimi ve mühendisliği konularında derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyen öğrencilere yöneliktir. Program, metalurji ve malzeme mühendisliği alanlarında uygulamalı çalışmaları içeren dersler sunmaktadır. Öğrencilere yüzey işlemleri, elektrometalurji, döküm yöntemleri, polimer teknolojileri, lazer ile malzeme işlemleri, sinterleme teorisi, kaynaklı yapıların muayene yöntemleri gibi konularda eğitim verilmektedir.

Mezunlar, çeşitli sektörlerde iş bulma fırsatına sahiptir, özellikle demir-çelik, otomotiv, savunma, havacılık, kaynak ve döküm sektörleri gibi alanlarda çalışabilirler. Bunun yanı sıra, makine endüstrisi, polimer malzeme, seramik malzeme, kompozit malzeme, ileri teknoloji malzemeleri, biyomalzeme, nanomalzeme üreten birçok sektörde de uzmanlaşabilirler


Programın Yapısı


Metalurji ve Malzeme Mühendisliği tezli yüksek lisans programının temel yapısı, toplam 21 krediye sahip 7 ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olarak değerlendirilir ve başarılı veya başarısız olarak notlandırılır. Ayrıca, bu tezli yüksek lisans programının süresi en az dört, en fazla altı yarıyıl olarak planlanmıştır.Süre hesaplamalarında bilimsel hazırlık programı dikkate alınmaz. Öğrencinin kayıt yaptırmadığı dönemler azami süreye dahil edilir.

Başvuru Koşulları


Yüksek Lisans Programına Başvuruda Bulunacak Adaylarda Aranan Şartlar:

  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği tezli yüksek lisans program için aday öğrencilerin ön şart olarak en az 4 yıllık bir lisans diplomasına sahip olmaları gereklidir. Programa, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Makine Mühendisliği,    Seramik    Mühendisliği,    Uçak-Uzay    Mühendisliği,    Gemi    İnşaat Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Kimya Bölümü lisans programlarından mezun olan adaylar başvurabilirler.
  • Başvurduğu puan türünde ALES sınavından en az 55 (ya da GRE, GMAT sınavlarından eşdeğer bir) puan almış olmalıdır.

Yüksek Lisans Programında Başvuru ve Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

  • Lisans diplomasının noter onaylı sureti veya E-devlet alınacak mezun belgesi
  • Lisans Transkriptinin aslı veya noter onaylı sureti (E-Devlet’ten alınan belgeler kabul edilmektedir.)
  • ALES sınav sonucu (Sonuç Kontrol Kodu yer alan)
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Erkek adaylar için yeni tarihli Askerlik Durumu Belgesi (E-Devlet’ten alınan belgeler kabul edilmektedir.)
  • 1 adet vesikalık resim

Yüksek Lisans Programı İçin Öğrenci Kabul Kriterleri:

Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonuçları dikkate alınarak yapılır.

ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %20’si ve mülakatın %30’unun toplamı sonucu oluşan puanlara göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Yüksek lisansa öğrenci kabulünde başarı notu 100 tam puan üzerinden en az 55 olmalıdır.

Ders Planı

İletişim

Yorumlar