Ruhcan AKİL
Ruhcan AKİL

Dr. Öğr. Üyesi

Dr. Öğretim Üyesi Ruhcan Akil

Tasarımcı/Ressam-Sanatçı; Dr. Öğretim Üyesi Ruhcan AKİL, İDGSA/ Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nden, Lisans, Y. Lisans eğitimi alarak mezun oldu. Cam Sanatı ve Vitray ile Eğitim Psikolojisi/Pedagoji eğitimi alarak Diploma ve Sertifika ile eğitimini belgeledi. Yeditepe Üniversitesi, SBE Sosyal Antropoloji Programı’nda; “Kurumsal Kimlikte Simgecilik, Üçgen Simgesi Örneği: Üçgen Simgesinin Belirtke Olarak Antropolojik Bir İncelemesi.”Başlıklı Doktora Tezini vererek, Doktor ünvanını kullanmaya hak  kazandı. Sosyal Antropoloji’nin alt disiplini olan Simgesel Antropoloji alanında kuramsal araştırmalarını sürdürdü.

1975-76 Yıllarında Ressam Hüseyin Bilişik’in, “Resim Reklam Bürosu”nda grafik tasarım öğrendi. 1979’de Sektörde Grafik tasarım ve Reklam ajanslarında tasarımcı olarak çalışmaya devam etti. Grafiker, Atölye Şefi ve Art-Direktör olarak uzun yıllar sektörde çalıştı. 1984-86’da  Kuleli Askeri Lisesi’nde Resim Öğretmeni olarak askerlik hizmetini tamamladı. 1985’de İstanbul- Kadıköy, Moda’da “Leke Sanat Atölyesi” ni kurdu. Resim, Karakalem/Desen, Yağlı Boya, Vitray, Batik alanlarında workshop’lar düzenledi. Yanısıra, tekstil sektörüne özgün kupon kumaş, eşarp-pareo boyadı ve desenledi.

1986’da, Beyoğlu Emlak Bankası Sanat Galerisi’nde ilk kişisel resim sergisini açtı. Kurum ve otellere kurşunlu vitray ile separasyonlar yaptı. 1988-1992 arasında Türkiye'de ve Dünya'da Tanıtım adlı Halkla İlişkiler dergisine Kültür Sanat Sayfaları yazarlığı ve sanat yönetmenliği yaptı. 1990’da araştırmaya başladığı İlyada ve Odessea Destanı ve Troya temalı mitolojik konularda “Troya Önünde Atlar” başlıklı kişisel resim sergileri açtı. 1994 yılında “Troya Resim Ödülü”ne layık görüldü. Troya resim sergileri ve Troya Hazinesi’nin TÜRKİYE’ye iadesi konusunda kampanyaları nedeniyle; T.C. Kültür  Bakanlığı’ndan “Teşekkür Belgesi”, ÇANAKKALE Belediyesi’nden, Festival Konuğu ve Sergi Açması nedeniyle, “Onur ve Teşekkür Belgeleri” aldı.1994’de TAKSİM- Akbank AKSANAT Kültür Merkezi’nde Litografi Atölyesi’nde Renkli  Özgün Baskı Resim çalıştı. Taş Baskı Resimler Akbank Koleksiyonu’ndadır.

(1986-2023) 16 kişisel Resim ve 4 ayrı "Gölge” temalı Fotoğraf sergisi, 83 karma Resim ve Özgün Baskı sergisi ile 12 etkinlik ( AKSANAT Panelleri, YTÜ’de VCD Bölümünde 8 Sempozyumda) görev alan AKİL’in Almanya, Hollanda, Brezilya, İsviçre ve Türkiye’de (Akbank Koleksiyonu), kurum ve özel koleksiyonlarda, Almanya- Enstruman Müzesi ve Türkiye-Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde eserleri sergilenmektedir. ALMANYA’da Berlin, Münih, Karlsruhe, Charlottenburg, Dortmunt, Lustgarten Kavramsal Sanat projelerine çağrıldı ve eserleri sergilendi.

1998 -2013 Yılları arasında, T.C. Yeditepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’n ve İletişim Fakültesi’nde 16 yıl, 2014’den bu güne de; İstanbul Gedik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, Bölüm Başkanı olarak, akademik ve idari görevlerinin yanısıra  Lisans ve LEE’nün YL Programlarında dersle vermektedir. Makale/ler, Kitap Bölümü (Prof.Dr. Ceyda DENEÇLİ, Djital Evrenin Yeni İletişim Kodları II) , Kitap çalışması (Dr. Ruhcan Akil, Kurumsal Kimlikte Simgecilik, Ekim-2022) olup akademik araştırma ve çalışmalarına devam etmektedir. T.C. ADALET BAKANLIĞI, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk ve Ceza Bilirkişisidir. a+A, AİAP, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, İDGSA-MSÜ Mezunlar Derneği üyesidir.

Dr. Öğr. Üyesi Ruhcan AKİL'in özgeçmişine ulaşmak için tıklayınız.