Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı

Programa Başvur

Programın Tanımı


Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı, makina, elektronik, kontrol, ve bilgisayar alanlarını birleştirerek mekatronik sistemlerin tasarımı, analizi ve uygulanmasına odaklanan bir programdır. İstanbul Gedik Üniversitesi'nde sunulan bu programın tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı seçeneği bulunmaktadır.

Program, öğrencilere endüstri ile güçlü bir işbirliği içinde, teorik bilgiyi uygulamaya dönüştürme fırsatı sunar. Dersler, mekanik, elektronik, yazılım, kontrol ve otomasyon alanlarını içerir ve öğrencilere mekatronik sistemlerin tasarımı ve analizi için gerekli olan disiplinlerarası bilgiyi kazandırır. Ayrıca, endüstriye yönelik projeler ve Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışmalar gibi uygulamalı projeler öğrencilere pratik deneyim kazandırır.

Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı mezunları, savunma ve otomotiv sanayisi, uçak sanayisi, robot entegrasyonu, biyomedikal sistemler üreten firmalar, havacılık endüstrisi, yenilenebilir enerji üretimi ve diğer birçok sektörde iş olanaklarına sahip olabilirler. Aynı zamanda, Ar-Ge çalışmaları yaparak akademik kariyerlerine devam etme fırsatına da sahiptirler. Program, öğrencilere mekatronik mühendisliği alanında gelişmiş bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.


Programın Yapısı


Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı, toplamda 21 kredilik 7 ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışması kredisizdir ve başarılı veya başarısız olarak notlandırılır. Programın süresi en az dört, en çok altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.Süre hesaplamalarında bilimsel hazırlık programı dikkate alınmaz. Öğrencinin kayıt yaptırmadığı dönemler azami süreye dahil edilir.

Başvuru Koşulları


Yüksek Lisans Programına Başvuruda Bulunacak Adaylarda Aranan Şartlar:

  • Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların aşağıdaki bölümlerin birinden mezun olmaları gerekmektedir:
  • Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Kontrol- Otomasyon Mühendisliği, Fizik Bölümü, Fizik Mühendisliği, Matematik Bölümü, Matematik Mühendisliği, teknik eğitim fakültelerinin Mekatronik, Makine, Elektrik-Elektronik, Elektronik-Bilgisayar, Elektronik-Haberleşme Öğretmenliği bölümlerinin mezunları başvurabilirler. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulu’nca onaylanmış olmalıdır.
  • ALES Sayısal puan türünden en az 55 puan.

Yüksek Lisans Programında Başvuru ve Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

  • Lisans diplomasının noter onaylı sureti veya E-devlet alınacak mezun belgesi
  • Lisans Transkriptinin aslı veya noter onaylı sureti (E-Devlet’ten alınan belgeler kabul edilmektedir.)
  • ALES sınav sonucu (Sonuç Kontrol Kodu yer alan)
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Erkek adaylar için yeni tarihli Askerlik Durumu Belgesi (E-Devlet’ten alınan belgeler kabul edilmektedir.)
  • 1 adet vesikalık resim

Yüksek Lisans Programı İçin Öğrenci Kabul Kriterleri:

Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonuçları dikkate alınarak yapılır. ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %20’si ve mülakatın %30’unun toplamı sonucu oluşan puanlara göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Program kontenjanı kadar bir asil liste ve asil listenin kaydolmaması durumunda kayıt hakkı doğacak olan bir yedek liste ilan edilir. Yüksek lisansa öğrenci kabulünde başarı notu 100 tam puan üzerinden en az 55 olmalıdır.

Ders Planı

İletişim

Yorumlar