Yapay Zekâ Mühendisliği, makine öğrenmesi tekniklerini ve derin öğrenme stratejilerini benimseyerek insan benzeri zekâ ve davranışları taklit eden teknolojik çözümler üretir. Dijital çağın hızla ilerlediği ve teknolojik dönüşümün her alanda etkisini gösterdiği günümüzde, yetkin yapay zekâ mühendislerine olan talep giderek artmaktadır.
Yapay Zekâ Mühendisliği Yüksek Lisans Programımızın amacı, teknolojik araştırmalar yapabilecek bireyleri yetiştirmek, ülkemizde ve uluslararası alanda nitelikli uzmanlar oluşturmak ve aynı zamanda akademik kadro ihtiyacını karşılamaktır. Bu vizyon doğrultusunda, öğrencilerimize ileri seviye makine öğrenmesi teknikleri, veri analizi, büyük veri yönetimi, istatistik, bilgi koruma ve güvenliği gibi alanlarda derinlemesine bilgi ve pratiği birleştirerek beceri kazandırmayı hedefliyoruz.
Program, öğrencilere hem teorik bilgi sunmakta hem de pratiğe dökülmesi için gereken yazılım ve araçlar konusunda eğitim vermektedir.
Mezunlarımız, başta savunma sanayi olmak üzere, sağlık sektörü, bankacılık, kamu kurumları, perakende, ulaşım, havacılık, deniz taşımacılığı, enerji araştırmaları, endüstriyel otomasyon, radyolojik sistemler, boru hattı ve lojistik teknolojilerinde önemli roller oynamaktadırlar. Ayrıca, eğitim alanında, özellikle üniversitelerde, medya ve yayıncılıkta, dijital oyun ve web tasarım sektörlerinde de etkin görevler üstlenmektedirler.
Yapay Zekâ Yüksek Lisans Programı, toplamda 21 krediye karşılık gelen 7 ders, bir seminer ve bir tez çalışmasıyla yapılandırılmıştır. Seminer ve tez çalışması için kredi verilmemekte ve bu dersler sadece başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilmektedir. Programın tamamlanma süresi minimum dört yarıyıl iken maksimum altı yarıyıla kadar uzayabilmektedir. Süre hesaplamalarında bilimsel hazırlık programı dikkate alınmaz. Öğrencinin kayıt yaptırmadığı dönemler azami süreye dahil edilir.
Yüksek Lisans Programına Başvuruda Bulunacak Adaylarda Aranan Şartlar:
Yüksek Lisans Programında Başvuru ve Kayıt İçin Gerekli Belgeler:
Yüksek Lisans Programı İçin Öğrenci Kabul Kriterleri:
Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonuçları dikkate alınarak yapılır. ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %20’si ve mülakatın %30’unun toplamı sonucu oluşan puanlara göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Program kontenjanı kadar bir asil liste ve asil listenin kaydolmaması durumunda kayıt hakkı doğacak olan bir yedek liste ilan edilir. Yüksek lisansa öğrenci kabulünde başarı notu 100 tam puan üzerinden en az 55 olmalıdır.
Yorumlar