Yapay Zeka Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı

Programa Başvur

Programın Tanımı

Yapay Zekâ Mühendisliği, makine öğrenmesi tekniklerini ve derin öğrenme stratejilerini benimseyerek insan benzeri zekâ ve davranışları taklit eden teknolojik çözümler üretir. Dijital çağın hızla ilerlediği ve teknolojik dönüşümün her alanda etkisini gösterdiği günümüzde, yetkin yapay zekâ mühendislerine olan talep giderek artmaktadır.

Yapay Zekâ Mühendisliği Yüksek Lisans Programımızın amacı, teknolojik araştırmalar yapabilecek bireyleri yetiştirmek, ülkemizde ve uluslararası alanda nitelikli uzmanlar oluşturmak ve aynı zamanda akademik kadro ihtiyacını karşılamaktır. Bu vizyon doğrultusunda, öğrencilerimize ileri seviye makine öğrenmesi teknikleri, veri analizi, büyük veri yönetimi, istatistik, bilgi koruma ve güvenliği gibi alanlarda derinlemesine bilgi ve pratiği birleştirerek beceri kazandırmayı hedefliyoruz.

Program, öğrencilere hem teorik bilgi sunmakta hem de pratiğe dökülmesi için gereken yazılım ve araçlar konusunda eğitim vermektedir.

Mezunlarımız, başta savunma sanayi olmak üzere, sağlık sektörü, bankacılık, kamu kurumları, perakende, ulaşım, havacılık, deniz taşımacılığı, enerji araştırmaları, endüstriyel otomasyon, radyolojik sistemler, boru hattı ve lojistik teknolojilerinde önemli roller oynamaktadırlar. Ayrıca, eğitim alanında, özellikle üniversitelerde, medya ve yayıncılıkta, dijital oyun ve web tasarım sektörlerinde de etkin görevler üstlenmektedirler.

Programın Yapısı

Yapay Zekâ Yüksek Lisans Programı, toplamda 21 krediye karşılık gelen 7 ders, bir seminer ve bir tez çalışmasıyla yapılandırılmıştır. Seminer ve tez çalışması için kredi verilmemekte ve bu dersler sadece başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilmektedir. Programın tamamlanma süresi minimum dört yarıyıl iken maksimum altı yarıyıla kadar uzayabilmektedir. Süre hesaplamalarında bilimsel hazırlık programı dikkate alınmaz. Öğrencinin kayıt yaptırmadığı dönemler azami süreye dahil edilir.

Başvuru Koşulları

Yüksek Lisans Programına Başvuruda Bulunacak Adaylarda Aranan Şartlar:

• Yapay Zekâ Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilişim Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği alanlarında lisans derecesini almış olanlar başvurabilir. Bu alanlarından farklı bir alanda almış olan adaylar, bilimsel hazırlık programı sonrası programa başlayabilirler.
  • ALES Sayısal puan türünden en az 55 puan.

Yüksek Lisans Programında Başvuru ve Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

• Lisans diplomasının noter onaylı sureti veya E-devlet alınacak mezun belgesi
  • Lisans Transkriptinin aslı veya noter onaylı sureti (E-Devlet’ten alınan belgeler kabul edilmektedir.)
  • ALES sınav sonucu (Sonuç Kontrol Kodu yer alan)
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Erkek adaylar için yeni tarihli Askerlik Durumu Belgesi (E-Devlet’ten alınan belgeler kabul edilmektedir.)
  • 1 adet vesikalık resim

Yüksek Lisans Programı İçin Öğrenci Kabul Kriterleri:

Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonuçları dikkate alınarak yapılır. ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %20’si ve mülakatın %30’unun toplamı sonucu oluşan puanlara göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Program kontenjanı kadar bir asil liste ve asil listenin kaydolmaması durumunda kayıt hakkı doğacak olan bir yedek liste ilan edilir. Yüksek lisansa öğrenci kabulünde başarı notu 100 tam puan üzerinden en az 55 olmalıdır.

Ders Planı

Yorumlar