Yayınlanma Tarihi : Eki, 30 2023
Araştırma görevlisi atanma süreleri ve koşulları ülkeye, üniversiteye ve hatta fakülteye veya bölüme göre değişiklik gösterebilir. Ancak, Türkiye'de araştırma görevlisi atamalarıyla ilgili genel bir çerçeve şu şekildedir:
Araştırma görevlisi kadrolarına atanan kişiler, doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi yapmakla yükümlüdürler. Atandıkları tarihten itibaren en fazla 3 yıl içerisinde bu eğitimlere başlamaları gerekmektedir.
Araştırma görevlisi olarak atanılan bir kişi:
Doktora eğitimi için 6 yıl,
Tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi için ise 4 yıl süreyle görevde kalabilir.
Bu süreler içinde doktora veya uzmanlık eğitimini tamamlayamayan araştırma görevlisi, görevinden ayrılmak zorundadır. Ancak, doktora eğitimi süresince başarılı olanlara, tez aşamasında 2 yıl süreyle uzatma verilebilir.
Bu genel bilgilere ek olarak, üniversitelerin senatoları, belirli koşullar altında bu süreleri kısaltabilir veya birtakım ek şartlar getirebilir. Bu nedenle, spesifik bir üniversite veya bölümde araştırma görevlisi olarak atanmayı düşünüyorsanız, ilgili kurumun yönetmeliklerini ve koşullarını detaylı bir şekilde incelemeniz faydalı olacaktır.